fbpx

8mm film op DVD zetten

Gebruikte telecine apparatuur

Graag vertellen we u wat meer over de gebruikte techniek, aangezien er veel mogelijkheden zijn en er ook meerdere methoden worden gebruikt door de verschillende aanbieders. Scanit doet meer dan alleen smalfilm op DVD zetten, het goed digitaliseren van smalfilm is meer dan dat!

Wij gebruiken voor Nederland unieke apparatuur waarbij zorgvuldig iedere afbeelding van uw film gescand wordt. Onze scanners beschikken over een heldere (koude) LED lichtbron, waarmee uw film gelijkmatig wordt belicht, zodat geen storende “hotspot” (overbelichte vlek in het midden van het beeld) ontstaat. Uw film wordt beeld-voor-beeld gescand, dit betekent dat telkens wanneer een nieuw “frame” van uw super 8, normaal 8 of dubbel 8 film voor de CCD komt hiervan een opname, een foto, wordt gemaakt. Al deze opnamen worden volautomatisch via software tot een vloeiende film gemonteerd.

Veilig

We begrijpen dat het vaak moeilijk is om de waardevolle en onvervangbare beelden uit handen te geven. Het scannen van 8mm  film is echter volledig veilig, de kans dat de film hier beschadigd is aanzienlijk kleiner dan bij projectie met een filmprojector. Een belangrijke rede hiervan is dat het film oppervlak tijdens het digitaliseren niet wordt aangeraakt door de scanner. De filmscanner gebruikt slechts de randen van de film om deze te transporteren en te geleiden, hierdoor is er dan ook geen enkel risico op krassen en andere beschadigingen van de beelden. Een ander belangrijk punt is dat er geen hete halogeen lamp wordt gebruikt, een LED lichtbron verlicht de film als deze wordt gescand. Verbranden van de film, hetgeen bij een projector en haperend filmtransport, kan gebeuren is dan ook uitgesloten.

Afspelen op juiste snelheid en zonder flikkeringen

In onze software kunnen we aangeven op welke snelheid de originele smalfilm was gefilmd, doorgaans is dit 18 beeldjes per seconde, maar elke variant is in te voeren. We begrijpen dat u deze opname snelheid vaak niet meer weet, of misschien heeft u ook niet zelf de opnamen gemaakt en heeft u misschien geen idee van de mogelijke opname snelheden van een super8 camera (9, 12, 16, 18, 20 of 24 beeldjes per seconde). Dat is geen probleem, omdat bij de door ons gebruikte “scan” methode de opname snelheid niet van belang is voor het digitaliseren van de film. Eerst wordt de gehele film gescand, pas daarna is het van belang om de juiste opname snelheid te weten, hierdoor is dit gemakkelijk te bepalen aan de hand van de afgespeelde film. Meer dan 90% van de films is opgenomen met 18 beelden per seconden, hier gaan we dus in eerste instantie vanuit, blijkt dit niet de juiste snelheid te zijn, dan kan dit simpel worden aangepast, zonder kwaliteitsverlies of zonder dat dit voor een knipperend beeld zorgt. Dit komt doordat tijdens het scannen van de film er een zuivere opname is gemaakt van elk afzonderlijk film beeldje, dit blijft de basis voor het verdere digitaliseren. Mocht er door ons toch een fout zijn gemaakt in de gekozen snelheid, dan zullen we, indien u dit tijdig laat weten, dit natuurlijk kosteloos voor u corrigeren, we bewaren altijd een back-up van de scans gedurende 2 weken. Op deze manier kunnen we garanderen dat uw film op exact de juiste snelheid, zonder vervelende haperingen of flikkeringen, vanaf de DVD wordt afgespeeld.Met deze methode krijgt u een duidelijk betere kwaliteit film dan wanneer uw film wordt opgenomen tijdens het afspelen hiervan (zoals bij andere telecine aanbieders).

Het voordeel dat dit geeft t.o.v. de meeste alternatieven is:

De volledige film wordt gescand, er wordt dus niet een stuk van de rand “afgesneden”.
Er is geen zogenaamde “hotspot” (lichte vlek in het beeld door de projector lamp) te zien.
U krijgt een volledig flikker-vrij beeld te zien.
De opgenomen snelheid hoeft u niet vooraf op te geven, we kunnen dit voor u bepalen.

Beeldstabilisatie

De oude 8mm camera’s waren nog niet voorzien van beeldstabilisatoren, zoals dat tegenwoordig bij vrijwel alle filmcamera’s wel het geval is. Dit in combinatie met het mechanische filmtransport in de oude camera’s, zorgt ervoor dat de 8mm opnames vaak nogal trillende en “onrustige” films gaven. We bieden als een van de weinigen de mogelijkheid om de film beelden voor u digitaal te stabiliseren, zo kunnen we dankzij de computer technieken van deze tijd, de oude beelden verbeteren. Dit is een ingewikkelde computerbewerking welke ervoor zorgt dat al deze kleine schokjes uit de film verdwijnen, zodat u een veel rustigere en daardoor mooiere film krijgt.

Flashscan 8?

We krijgen regelmatig de vraag of we werken met de Flashscan 8, men heeft hierover dan wat gelezen op websites van collega bedrijven en is van mening dat dit de beste techniek is. Wij maken echter bewust geen gebruik van deze “populaire” MWA Flashscan 8, deze filmscanner wordt door meerdere bedrijven gebruikt en er wordt verondersteld dat dit een uitermate hoogwaardige scanner is. De techniek van deze scanner is echter niet wat het doet vermoeden, zo is dit niet een daadwerkelijke “beeld-voor-beeld” scanner. De naam “Flashscan” geeft al aan dat er wordt “geflitst”, dit is echter een zelfde oplossing als de vlinder in de oude 8mm projector: Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een knipperende lichtbron in plaats van een vlinder, welke in een normale film projector zit en ervoor zorgt dat er even geen licht op de film schijnt op het moment dat er een nieuw beeldje voor de lens wordt geschoven. Dit gebeurt (afhankelijk van de opname snelheid) zo’n 18 maal per seconde, dit is voor het oog niet waarneembaar, waardoor u slechts de verschillende beeldjes snel achter elkaar ziet -> u ziet bewegend beeld. Doordat er dus bewegend beeld wordt opgenomen met deze Flashscan 8 kunt u hierbij niet spreken van beeld-voor-beeld scannen van de film. Vervolgens wordt deze film bij de flashscan 8 niet met een digitale camera opgenomen, er wordt gebruik gemaakt van een analoge camera, welke aangesloten wordt op een AD converter, welke het analoge beeld omzet in een digitaal signaal.

Zoals al gemeld maken wij dan ook geen gebruik van de Flashscan 8, ook hebben we niet zoals meerdere aanbieders, zelf een projector omgebouwd, we maken gebruik van professionele scanners, welke worden vervaardigd door een bekende partij in de film wereld. Deze scanners zijn vervolgens nog verder aan onze specifieke eisen aangepast zodat deze optimale resultaten geeft. Deze apparatuur werkt wel degelijk beeld voor beeld en de beelden worden ook direct digitaal opgenomen.

Naast tests welke wij zelf hebben laten doen bij collega bedrijven, met andere apparatuur, waarmee zij smalfilm op DVD zetten, hebben we inmiddels ook van meerdere klanten gehoord dat onze resultaten beter zijn dan de resultaten met onder andere de flashscan 8.

Achergrondmuziek

Indien u achtergrond muziek bij uw films wilt hebben is dit ook mogelijk, omdat muziek keuzes erg uiteen lopen, hebben wij hiervoor niet “standaard achtergrond muziek”, maar krijgt u de films met muziek waar u het liefst naar luisterd. U dient dan ook zelf de muziek aan te leveren op CD, we monteren dit dan voor u achter de films. Ook kunnen we het klassieke projector geluid bij de film monteren.